Begin - Breien - Borduren - Borduurpakketten - Borduuratelier - Haken - Beren - Diversen - Poppenkleding - Snuffelhoek - Contact - Links

BEREN

Teddybeer
Teddybeer De vacht van een beer kan van diverse soorten pluche of mohair worden gemaakt, lang- of kortharig en in verschillende kleuren. Eerst bedenken wat voor een beer het gaat worden, klein of groot. De benodigdheden zijn: stof (de vacht van de beer), garen en handgaren in dezelfde kleur. Fluweel of andere stof voor de poot- en voetkussentjes (dit mag een andere kleur zijn), tussenvoering voor de versteviging. Zwarte breikatoen voor neus en mond, een maasnaald en een stoffeerdersnaald. Vulling (polyester). Glazen ogen of veiligheidsogen van 14 mm. doorsnede. Als de beer moet kunnen bewegen dan is voor de gewrichten nodig: 10 stalen plaatjes van ongeveer 1 cm2 met in het midden een gat van 3 mm. Triplex 4 - 6 mm. dikte: 8 ronde schijfjes van 4 cm. en 2 schijven van 8 cm. 8 vierkante stukjes vilt van 5 cm. en 2 stukken van 9 cm., 5 lange splitpennen. Een platbektang en eventueel een brommechanisme.
Kop en oor
Zijkant kop
Lijf
Been en voet
Arm
Tussenstuk kop + oor
Zijkant kop
Voor- en achterlijf
Binnen- buitenbeen + voetkussentje
Binnen- buitenarm + pootkussentje
De beer op de foto is 40 cm. Vergroot het patroon. Maak alle delen ook een keer in spiegelbeeld (linker- en rechterkant). Leg alle patroondelen (behalve de voet- en pootkussentjes) op de verkeerde kant van de stof en zet vast met spelden of plakband. Let goed op de pijlen, deze moeten in dezelfde richting lopen als de vleug van de stof. Teken de omtrekken na met kleermakerskrijt of potlood. Neem alle lijnen en merktekens over. Teken daarna 6 mm. naad rondom de patroontjes. Teken de voet- en pootkussentjes op de verkeerde kant van fluweel (fluweel altijd tegen de vleug in knippen) over en 8 mm. naad rondom. Knip alles uit (knip bij pluche alleen de stoffen laag voorzichtig en niet de haren). Leg de versteviging (iets groter dan het patroon) op de verkeerde kant van de voet- en pootkussentjes en rijg dit vast.
We beginnen met de armen, leg het pootkussentje en de binnenarm met de goede kant op elkaar (de sterretjes moeten op elkaar vallen). Spelden (recht in de stof steken) en rijgen. Bij alle naden op de goede kant de haartjes met een maasnaald voorzichtig tussen de naad uithalen! Stikken, (goed aan- en afhechten), rijgdraad uithalen en de naad met de vingers glad strijken. Leg binnen en buitenarm tot de tekentjes op elkaar, spelden, rijgen en stikken. De goed kant naar buiten draaien en de naadtoeslag bij de vulopening 8 mm. naar binnen slaan en vastrijgen.
De benen. Leg binnen- en buitenbeen met de goede kant op elkaar (binnenkant been iets uitrekken om op buitenbeen te passen). De onderkant openlaten en tot de tekentjes spelden, rijgen en stikken. Leg de goede kant van voetkussentje en onderkant been op elkaar(de tekentjes van het voetkussentje vallen gelijk met voor- achternaad been), vouw hiervoor de naadtoeslag van het been naar buiten. Spelden, met kleine steekjes rijgen en stikken. De goede kant naar buiten draaien en de naadtoeslag bij de vulopening 8 mm. naar binnen slaan en vastrijgen.
Het lijf. Speld, rijg en stik de zijnaden van voor- en achterlijf op elkaar. De 2 delen op elkaar leggen en van onderste tekentje rug over de platte zijnaad tot bovenste tekentje rug spelden. Rijgen, hierbij de boven zijnaad vrij laten. Stikken,
2 steekjes aan beide kanten voor de boven zijnaad stoppen en afhechten. De goede kant naar buiten draaien en de naadtoeslag bij de vulopening 8 mm. naar binnen slaan en vastrijgen.
De kop. Speld, rijg en stik de figuurnaadjes in het middenstuk en de zijkant van de kop, openknippen en plat maken. Speld, rijg en stik de midden voornaad van neus tot tekentje hals. Speld het tussenstuk kop op de zijkanten, de figuurnaadjes moeten op elkaar vallen en de punt komt tegen het tekentje hals achter (hier komen alle 3 de delen bij elkaar) en het midden van de neus komt tegen de middenvoornaad. Rijg met kleine steekjes. Stik vanaf het halstekentje achter over de neus naar de ander kant tot het halstekentje. De goede kant naar buiten draaien en de naadtoeslag bij de vulopening 8 mm. naar binnen slaan en vastrijgen.
Oren. Speld, rijg en stik de oren (de oren worden niet gevuld maar wel de rechte kant open laten). De goede kant naar buiten draaien en de naadtoeslag bij de opening 8 mm. naar binnen slaan en vastrijgen.
Het in elkaar zetten van de beer. Als er veiligheidsogen worden gebruikt moeten deze eerst aangebracht worden (bij andere ogen nadat de beer is opgevuld). De kop losjes opvullen en kijken of de ogen op de tekentjes of op een andere plaats moeten komen (iets dichter bij elkaar of juist iets verder van elkaar, hoger of lager). Geef een rijgsteekje waar de ogen moeten komen en maak een gaatje met de maasnaald in de stof zodat de tussenruimte tussen de weefdraden iets groter wordt, als het moelijk gaat 1 draadje openknippen en rondom met nagellak behandelen tegen ladderen of uitrafelen. De vulling uit de kop halen en de ogen door de gaatjes steken, de kop binnenste buiten draaien en de sluitplaatjes stevig aandrukken. Draai de kop weer met de goede kant naar buiten.
Voor de gewrichten een gaatje van 3 mm. of zo groot als de doorsnede van de splitpen (deze moet er net door passen) in het midden van de houten schijven boren. Maak ook gaatjes in het midden van de vilten lapjes. Vul de kop stevig op en verdeel de vulling regelmatig, de snuit wordt nog iets steviger opgevuld. Rijg op de splitpen een metalen plaatje, een grote schijf hout en een groot lapje vilt en plaats dit in de halsopenening van de kop. De steeltjes van de splitpen moeten bij het tekentje blijven uitsteken).
Druk de vulling goed aan en speld de opening dicht en naai met handgaren en kleine steekjes dicht zodat de splitpen stevig zit. Steek de splitpen door de halsopening van het lijf en rijg er een groot lapje vilt, een grote houten schijf en een metalen plaatje op. Geef op 1/3 van de uitstekende splitpen met viltstif een streepje.
Nu de 2 schijven (kop en lijf) stevig tegen elkaar drukken en de hele tijd zo houden (of laat iemand anders dit doen) Met het tangetje de steeltjes van de splitpen uit elkaar buigen en goed aantrekken zodat er geen speling in zit. Het steeltje op 1/3 afstand (vitstiftstreepje) met het tangetje naar achteren buigen, zodat er een knik in zit. Van het resterende steeltje de helft nemen en op dit punt naar boven buigen. Druk deze knik zo dicht mogelijk tegen de splitpen op het metalen plaatje aan zodat een lus ontstaat. Buig ook het andere steeltje. Duw de lussen een beetje naar beneden. Een goed gewricht moet strak zitten!
De gewrichten voor de armen en benen hetzelfde maken als hiervoor beschreven is, alleen de kleine schijfjes hout en lapjes vilt gebruiken. Let goed op dat het binnenbeen ook echt aan de binnenkant zit en de armen ook goed geplaats worden (de armen zitten goed als ze naar boven gebogen vallen en de pootkussenjes aan de kant van het lijf zitten). Kijk eerst of de benen en armen op de goede plaats komen en maak gaatjes op de plaats waar de gewrichten komen. De splitpen door het lijf steken en in de benen en armen vastmaken. De gewrichten moeten goed strak tegen elkaar zitten!
De beer opvullen. Als de beer moet kunnen brommen dan eerst het brommechanisme vastmaken. Wikkel een stukje dunne stof om de bromstem en naai de zijkant en bovenkant dicht. Hou de kant met de gaatjes tegen de vacht van het lijf aan en naai de stof rondom tegen de vacht aan. De beer moet stevig gevuld worden, vooral bij de gewrichten. Eerst het lijf vullen en de opening dichtspelden. De armen vullen, bij het pootkussentje beginnen en eventueel met een potlood aandrukken.
Vul helemaal op en zorg dat beide armen er hetzelfde uitzien en voelen na de vulling, speld de openingen dicht. Bij de benen eerst de voetzolen stevig opvullen en goed aandrukken, dan de benen verder stevig opvullen. Let er goed op dat beide benen dezelfde stevigheid hebben. De openingen dichtspelden. Controleer of de beer er goed uitziet en alle vulling gelijkmatig aanvoelt. Als alles goed gegaan is kan de beer staan. Als dit niet het geval is dan moet de beer op sommige plekken meer vulling hebben of de gewrichten zitten niet strak genoeg. Als de beer goed gevuld is dan de openingen met handgaren onzichtbaar dichtnaaien (soms moet er nog een klein beetje vulling bij).
Bepaal de plaats waar de ogen moeten komen en geef daar een rijgsteekje. Maak met een naald een opening zo groot als het steeltje van het oog. Neem een lange draad handgaren en een stoffeerdersnaald en steek deze in het middenstuk van de kop op de plaats waar het oor moet komen in de vacht en kom uit aan dezelfde kant op de plaats waar het oog moet komen (laat bij het oor een stuk draad loshangen). Rijg het oog aan de draad en steek de naald weer terug in dezelfde opening, laat de naald uitkomen aan de zijkant kop waar het oor moet komen. De twee draden aantrekken en tegelijkertijd bij de ogen de kop iets indrukken (zorg dat het steeltje van het oog in het gaatje van de vacht valt) en knoop de draden goed vast. Maak het andere oog op dezelfde manier vast.
De oren plaatsen en kijken hoe ze het beste staan, op het middenstuk kop of de zijkant kop of op allebei de delen. De oren een beetje hol houden en vastspelden. Onzichtbaar met handgaren vastnaaien.
De neus en mond worden met 1 draad zwarte breikatoen gemaakt. Neem een lange zwarte draad breikatoen plus een maasnaald en maak aan het einde van de draad een knoop. Kijk wat een een goede neus voor de beer is, ovaal of rechthoekig. Geef het model van de neus met rijgsteekjes aan. Steek de naald in het midden van de neus en in de rechter bovenhoek doorhalen (de knoop zit tegen de stof). Borduur de neus in platsteken. Als alle steken gemaakt zijn de naald naar de onderkant van de neus bij de middennaad doorhalen.
De mond is een omgekeerde Y. Bepaal eerst hoe de mond moet worden (het rechte streepje onder de neus is 2 cm.), neem hiervoor een paar zwarte draadjes en leg dit op verschillende manieren neer: recht, de hoeken een beetje naar boven of met een boogje, naar beneden of daar iets tussenin. Geef de punten met spelden aan. Steek de naald in het linkerpunt en laat de naald uitkomen bij het middenpunt boven de draad welke onder de neus loopt. Steek de naald in het rechterpunt en kom weer uit in het midden boven de neus. Hecht de draad met kleine steekjes onzichtbaar af en stop de draad naar binnen.
Eindafwerking. Als er nog haartjes tussen de naden zijn blijven steken deze met een naald voorzichtig tussen de naden uithalen. Als er haartjes bij de mond of neus uitsteken deze voorzichtig wegknippen. Eventueel nog even borstelen. Zo, nu is het een echte teddybeer geworden!

Gebreide beer
Gebreide beer Draadjesgaren Deze beer is in tricotsteek gebreid (1 nld. recht, 1 nld. averecht) behalve de voet- en pootkussentjes en het binnen oor welke van fluweel zijn. Het garen moet een bontachtig effect hebben. Brei eerst een proeflapje van 7 cm. breed en meet de hoeveelheid steken op 5 cm, doe dit aantal maal 2 en dat zijn dan de steken per 10 cm.
Nodig is een berenpatroon. Trek de pijlen, welke recht van draad voorstellen op alle patronen over de hele lengte door. Zo is makkelijker te zien hoeveel steken geminderd of gemeerderd moeten worden. Zorg dat langs de zijkant altijd een kantsteek is.
Een mindering naar links is: 1 st. afhalen, 1 st. breien en de afgehaalde st. over de gebreide st. halen. Een mindering naar rechts is: 2 st. samenbreien. Een meerdering is links en rechts hetzelfde: na/voor de kantsteek 1 st. opzetten, als er meerdere steken bij moeten komen dan 1 st. breien en weer 1 st. opzetten.

Voor een vormvaste beer eerst alle delen van katoenen stof maken. Zorg dat bij de armen en benen aan de bovenkant, het lijf in de middenachternaad, de kop en de oren aan de onderkant een opening voor de vulling is. De armen, benen, kop en oren nog niet met elkaar verbinden.
Brei alle patroontjes na, meet steeds goed af alles klopt. Als alle delen gebreid zijn de armen, benen, lijf en kop op de kantsteek dichtmaken (een opening op dezelfde plaatsen als de katoenen delen maken).
De fluwelen poot- (armen), voetkussentjes (benen) en binnenoor (achteroor) met de hand of de machine vaststikken. De katoenen delen van de armen, benen en lijf vullen (polyester) en overtrekken met de gebreide delen. Voor het vastzetten van de armen en benen een draad handgaren nemen en op de plaats waar deze moet komen door de 2 lagen van het lijf steken (laat 10 cm. draad loshangen) en in de arm (door de 2 lagen) doorhalen. Zorg dat er tussen het arm en lijf 1 cm. draad tussenruimte is. Op deze manier enkele steken maken, dan uitkomen aan de buitenkant van de arm en de tussendraad omwikkelen. Knoop de draden aan de binnenkant van het lijf vast en hecht af.
Bepaal waar de (veiligheids) ogen moeten komen en steek het steeltje door het gebreide deel en de katoenen laag heen en maak de ogen vast. Maak de openingen van lijf, armen en benen dicht, eerst de katoenen en dan de gebreide delen. De benen en armen zijn een beetje draaibaar. De beer kan natuurlijk ook met gewrichten en een bromstem gemaakt worden (zie hiervoor de vorige beer).
Vul de kop en zet deze rondom op het lijf vast. Bepaal waar de oren moeten komen en zet spelden, binnen- en achteroor met een een beetje tussenruimte vastzetten.
Borduur de neus in platsteken. Als alle steken gemaakt zijn de naald naar de onderkant van de neus bij de middennaad doorhalen.
De mond is een omgekeerde Y. Bepaal eerst hoe de mond moet worden (het rechte streepje onder de neus in 2 cm.), neem hiervoor een paar zwarte draadjes en leg dit op verschillende manieren neer: recht, de hoeken een beetje naar boven of met een boogje, naar beneden of daar iets tussenin. Geef de punten met spelden aan. Steek de naald in het linkerpunt en laat de naald uitkomen bij het middenpunt boven de draad welke onder de neus loopt. Steek de naald in het rechterpunt en kom weer uit in het midden boven de neus. Hecht de draad met kleine steekjes onzichtbaar af en stop de draad naar binnen. Veel succes!
Vul het contactformulier in voor vragen, berenpatronen of berenkleding.

Lief klein gebreid beertje
Klein beertje Dit honingbeertje is 12 cm. groot. Er is niet veel wol voor nodig en is makkelijk te maken.
De armen en benen kunnen een klein beetje draaien. Om ook zo'n beertje te breien het contactformulier invullen.